Projecten

Haematoma

Voor de expositie “Blauwdruk 033” in Amersfoort maakte Studio Smeerolie een blauwe plek van porseleinen pixels. Kun je pijn in kleuren vangen? En durven mensen het aan om over een tapijt van porselein te lopen?

 

Skyline in een koffiekop

Troost, slemp, pleur, leut. Wat rest er na je dagelijkse bakkie?  Studio Smeerolie legde een maand lang de sporen vast.

 

Speeltuin in Casablanca

Hoe maak je van een oud abattoir een bruisende ontmoetingsplaats? Een plek in de stad waar het veilig is om te spelen, waar je niet bang hoeft te zijn om tijdens een potje voetbal omver gereden te worden en waar ouders elkaar kunnen ontmoeten en verleid worden om een tentoonstelling te bezoeken.

Samen met lokale ambachtsmensen maakten de studenten van designLAB in 2011 een speelplaats. De omgeving werd afgespeurd naar materialen, er werd getekend en gebouwd, overlegd en uitgevoerd. Nettenvlechters uit de haven knoopten schommels, metaalwerkers lassen de ontworpen klimtoestellen in elkaar.

  

foto’s van Amanda van Sloten

 

De Bloemengarderobe

Nederland kent een rijke traditie aan bloemen geven. Aan een geliefde, als bedankje, bij een huldiging, een afscheid of als verrassing. De overhandiging ervan is bijna symbolisch. Maar daar sta je dan, met je bos. Meteen moet je er wat mee, een vaas zoeken, papiertje er af, stengels schuin afsnijden, water met bloemenvoeding…

De Bloemengarderobe ontzorgt en brengt samen. Tijdens de eindexamenexpositie van de Gerrit Rietveld Academie konden alle exposanten hun ontvangen boeketje stallen in de garderobe. De 20 meter hoge installatie in het trapgat bracht wel 100 boeketten bij elkaar en zette daarmee de academie in bloei.

 

De Kritische Noot

Stel, je woont ambulant, maar de begeleiding komt te pas en te onpas binnenvallen zonder aankondiging. Of je zit in een rolstoel en de persoon tegenover je praat alleen met je begeleider in plaats van met jou…  Weg respect, weg privacy.

De LFB , een organisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking organiseerde een symposium om deze pijnlijke zaken duidelijk te maken. Ze vroegen Studio Smeerolie hoe je op een positieve manier je stem laat horen. Smeerolie ontwikkelde De Kritische Noot. Een berg pinda’s met kaartjes er aan waar je jouw opmerking, advies of irritatie op kwijt kon. Die noot plak je op de notenbalk om te tonen hoe hoog het je zit. Zo ontstond er gedurende de avond een kakofonisch lied, ten gehore gebracht door een serieuze saxofonist.